Motten bestrijden

Voordat we überhaupt beginnen met het bestrijden van motten, starten we met een gratis inspectie. Hierin kijken we naar de omvang van de plaag, maar vooral ook naar wat voor soort mot we te maken hebben. Er zijn namelijk voorraadaantastende motten en motten die materiaal aantasten. Na inspectie volgt direct een advies en een vrijblijvende offerte.

Motten

motten bestrijden

Afhankelijk van het type mot legt het wijfje haar eitjes in kleding of voedsel. Wat veel mensen niet weten is dat het de larven zijn die de levensmiddelen of stof aanvreten. En dus niet de motten zelf! Proces van een volkomen gedaante verwisseling van een mot:

  • wijfje legt 50-100 eitjes
  • ei 7-10 dagen
  • larve 4-10 maanden
  • pop 2-6 weken
  • imago 2-4 weken

Alle stadia kunnen binnen gebouwen het hele jaar voorkomen.

> Hulp nodig bij het bestrijden van motten? Neem dan contact met ons op.

Voorraadaantastende motten bestrijden

De motten die zich voeden met levensmiddelen zijn:

  • Meelmot
  • Cacaomot
  • Tropische cacaomot
  • Vruchtmot

De meest voorkomende van bovenstaande motten is de meelmot.

Leefwijze meelmot:

De uit de eitjes komende larven van de meelmot voeden zich alleen met allerlei levensmiddelen; de andere levensstadia tasten niets aan. Volwassen larven verlaten hun voedselbron om op zoek te gaan naar een verpoppingplaats (naden en kieren).

Bestrijding meelmot:


  • Vergeten voorraden in keukenkastjes verwijderen
  • Ook droogbloemen stukjes te verwijderen ( bevatten naast droogbloemen vaak ook- voor meelmotten aantrekkelijke- noten.
  • Zonodig naden en kieren behandeling met cyfluthrin of chloorpyrifos of nevelen met pyrethrinen.

> Advies over het bestrijden van de meelmot?

Materiaalaantastende motten bestrijden

De motten die zich voeden met met materiaal zoals kurk, linnen, wol en bont:

  • Bruine huismot
  • Kleermot
  • Pelsmot

De meest voorkomende zijn de bruine huismot en de kleermot.

Leefwijze bruine huismot:

De bruine huismot komt voorral voor op rustige, vochtige plaatsen 
(bijvoorbeeld onder kasten, onder tapijten en vogelnesten).
 Volledig ontwikkelde larven verlaten hun voedselbron en zoeken een geschikte plaats om zich te verpoppen. Hierbij kunnen ze grote afstanden afleggen. De larven van de bruine huismot leven van dierlijke en plantaardige producten, zoals graan, zaden, kurk, linnen, wol en bont.


De larven zijn bijzonder gevoelig voor uitdrogen; indien de relatieve luchtvochtigheid langdurig lager is dan 80 %, komen de larven niet tot een verdere ontwikkeling. De larven kunnen in een soort rustfase terechtkomen waarin de ontwikkeling stilstaat; indien de omstandigheden dan weer gunstig zijn, wordt de ontwikkeling vervolgd.

Leefwijze kleermot:

Het vrouwtje van de kleermot legt haar eitjes tussen haren
 (bijvoorbeeld isolatiemateriaal waar haren in verwerkt zijn) tapijt, bont, veren, huiden en opgezette dieren. Zij heeft de voorkeur voor natuurlijk textiel dat bevuild is en/of waarin transpiratievlekken voorkomen. Kleermotten vliegen alleen ‘s avonds.

Bestrijding bruine huismot:

Aangetaste producten behandelen met de daarvoor toegelaten middelen op basis van cyfluthrin of chloorpyrifos, naden en kieren behandeling.

Bestrijding kleermot:

Kleding wat aangetast is kunt u het beste (laten) reinigen, kleermotten die in de kast worden gesignaleerd, dan naden en kieren behandeling met middelen op basis van cyfluthrin of chloorpyrifos, hier kunnen ook delen van wollen vloerbedekking mee worden behandeld.

> Last van motten en u wilt deze laten bestrijden?

Onze werkwijze bij de bestrijding van motten

Net zoals bij alle andere plaagdieren starten we ook bij het betrijden van motten met een gratis inspectie. Hierbij kijken we naar de omvang van de plaag, om welke soort mot het gaat en wat de beste bestrijdingsmethode zal zijn.

Aan de hand van deze resultaten volgt een advies en een geheel vrijblijvende offerte. Na uw akkoord wordt er met u overlegt om zo snel mogelijk te starten met de mottenbestrijding. Tijdens alle stappen in dit proces wordt u nauw betrokken.

> Vrijblijvende offerte voor de mottenbestrijding?

 

Motten bestrijden

Wilt u een vrijblijvende offerte of meer informatie over het bestrijden van motten? Vul dan onderstaand formulier volledig in of neem contact met ons op via:

Overige links en dienten