GRATIS inspectie 10 jaar garantie scherpe prijzen

Zilvervisjes

Papiervisjes/ovenvisjes (bruingrijs) of zilvervisjes (zilverachtig) zijn langgerekte insecten van ± 1 cm met lange draadvormige staartjes, die de laatste tijd steeds meer worden waargenomen in woningen. Het zijn insecten uit dezelfde familie, maar ze onderscheiden zich heel duidelijk door verschillende leefomstandigheden.

Het is een insect dat uw huis onder meer binnenkomt bij aanschaf van nieuwe spullen, dan wel via de buren (bij geschakelde woningen). Naast de schade die ze kunnen aanbrengen in bijvoorbeeld uw bijzondere boekencollectie, kunnen ze ziekmakende bacteriën overbrengen en allergische reacties opwekken bij kind en volwassene. Enkele zilvervisjes of papier/ovenvisjes in huis kunt u prima zelf aanpakken, maar ook dan is het raadzaam ons hierover om advies te vragen. Als er sprake is van een plaag kan de schade niet te overzien zijn en is professionele bestrijding zeker nodig.

Van beide insecten is het papier- of ovenvisje het meest schadelijk. Naast natuurlijke en synthetische weefsels voedt zij zich met levensmiddelen waarbij ze bovendien bacteriën verspreidt. Papiervisjes of ovenvisjes zijn insecten die een duidelijke voorkeur hebben voor warme en droge leefomgevingen waar voldoende voedsel voorradig is, zoals in restaurants, bakkerijen, of in de omgeving van centrale verwarming, hete luchtleidingen. In kieren, naden en scheuren zetten ze hun eitjes in groepjes af, die na 9 dagen uitkomen. Na ongeveer een jaar zijn deze ovenvisjes volgroeid en ze kunnen ongeveer twee jaar in leven blijven.

Zilvervisjes zijn insecten die een duidelijke voorkeur hebben voor vochtige plaatsen in huis. U zult ze voornamelijk tegenkomen in aanrechtkastjes, badkamer, achter plinten, onder vloerbedekking of bij waterleidingen en afvoeren. Hun eitjes zetten ze in het voorjaar af in scheuren of kieren van houtwerk, die na 3 tot 6 weken uitkomen. Onder gunstige omstandigheden kunnen ze meer dan 3 jaar blijven leven.