GRATIS inspectie 10 jaar garantie scherpe prijzen

Motten

Volkomen gedaante verwisseling, wijfje legt 50-100 eitjes, alle stadia kunnen binnen gebouwen het hele jaar voorkomen: ei 7-10 dagen, larve 4-10 maanden, pop 2-6 weken, imago 2-4 weken.

Voorraadaantastende motten:

  • Meelmot
  • Cacaomot
  • Tropische cacaomot
  • Vruchtmot

De meest voorkomende is de meelmot.

Leefwijze:
De uit de eitjes komende larven van de meelmot voeden zich alleen met allerlei levensmiddelen; de andere levensstadia tasten niets aan.
Volwassen larven verlaten hun voedselbron om op zoek te gaan naar een verpoppingplaats (naden en kieren ).

Bestrijding:
– Vergeten voorraden in keukenkastjes verwijderen
– Ook droogbloemen stukjes te verwijderen ( bevatten naast droogbloemen vaak ook- voor meelmotten aantrekkelijke- noten .
– Zonodig naden en kieren behandeling met cyfluthrin of chloorpyrifos of nevelen met pyrethrinen.

 

Materiaalaantastende motten:

  • Bruine huismot
  • Kleermot
  • Pelsmot

De meest voorkomende zijn de bruine huismot en de kleermot.

Leefwijze bruine huismot:
De bruine huismot komt voorral voor op rustige,vochtige plaatsen
(bijv. onder kasten ,onder tapijten en vogelnesten).
Volledig ontwikkelde larven verlaten hun voedselbron en zoeken een geschikte plaats om zich te verpoppen. Hierbij kunnen ze grote afstanden afleggen. De larven van de bruine huismot leven van dierlijke en plantaardige producten, zoals graan, zaden, kurk, linnen, wol en bont.
De larven zijn bijzonder gevoelig voor uitdrogen; indien de relatieve luchtvochtigheid langdurig lager is dan 80 %, komen de larven niet tot een verdere ontwikkeling. De larven kunnen in een soort rustfase terechtkomen waarin de ontwikkeling stilstaat; indien de omstandigheden dan weer gunstig zijn, wordt de ontwikkeling vervolgd.

Leefwijze kleermot:
Het vrouwtje van de kleermot legt haar eitjes tussen haren
(bijv. isolatiemateriaal waar haren in verwerkt zijn) tapijt, bont, veren,huiden en opgezette dieren. Zij heeft de voorkeur voor natuurlijk textiel dat bevuild is en/of waarin transpiratievlekken voorkomen. Kleermotten vliegen alleen ‘s avonds.

Bestrijding bruine huismot:
Aangetaste producten behandelen met de daarvoor toegelaten middelen op basis van cyfluthrin of chloorpyrifos, naden en kieren behandeling.

Bestrijding kleermot:
Kleding wat aangetast is kunt u het beste (laten)reinigen, kleermotten die in de kast worden gesignaleerd, dan naden en kieren behandeling met middelen op basis van cyfluthrin of chloorpyrifos, hier kunnen ook delen van wollen vloerbedekking mee worden behandeld.